毎年の恒例行事 柚子狩り

2018年11月28日


先週、山鹿市菊鹿町にある柚子畑に行ってきました。ここの柚子は、樹齢30年無農薬無肥料です。

今年は、豊作の年で大量の柚子を収穫できました(o^^o)

今回収穫した柚子は、2020年の宿が再開した時のために…

皮は、擦って柚子胡椒に…
実は、絞ってポン酢に…
実を覆う白い部分は、甘露煮に…

変身していきます。年中行事ですが、これから丁寧に手作業を進めていきます。

その様子は、またお知らせします。
美味しい柚子胡椒ができますように♩

※安心して丸ごと調理できるのは無農薬無肥料で育った柚子だから(^_-)-☆

Last week we went to the yuzu field in Kikuka-town, Yamaga-city.
Yuzu trees here are 30 years old, and no pesticide fertilizer.
This is a good harvest year, and we were able to harvest a large amount of yuzu.
Yuzu harvested this year is for when we reopen in 2020 spring.
Yuzu skin-rubbed and become yuzu pepper.
Yuzu fresh-squeezed and become ponzu sauce.
The white part that covers yuzu-sweetened and boiled and becomes kanroni.
It is an annual event, so we will carefully proceed with this work by hand.
I will let you know the process.
Wishing we can make delicious yuzu pepper.

※We can cook whole things at ease because it is grown up with pesticide-free fertilizer.